Historiek

CLUBGESCHIEDENIS  "ZVC GELEEG LEOPOLDSBURG"

ZVC Leopoldsburg is een samensmelting van ZVC Geleeg en Gentle. De fusie vond plaats in juni 2005.

't Geleeg, zoals de Kampse club in de volksmond werd genoemd, werd op 21 juni 1979 ingeschreven bij de BZVV onder het stamnummer 483. Dat is precies 26 jaar voor dat de fusie met Gentle een feit werd.

 

2018 - 2019 : Vanaf dit seizoen gaat ZVC Geleeg Leopoldsburg weer starten in 3de nationale.

Onze beloften zullen starten in 4de provinciale en we laten onze jeugd doorgroeien naar de 1ste ploeg.

We hebben beslist om dit seizoen ook zonder jeugd te werken. 

  

2017 - 2018 : Na onze goede prestaties en een mooie 4de plaats van vorig seizoen, zullen we de overstap maken naar 2de nationale. De meeste spelers, huidige keeper en trainer Ili Kodalci, zullen blijven en samen met wat nieuwe spelers, hopen we ons mannetje te staan. Door deze overstap zullen we ook een beloftenploeg hebben. De U17 is vorig seizoen op de 2de plaats geëindigd en deze spelers zullen dan ook verdiend in de beloftenploeg worden opgenomen.

Ook gaan we nog met 1 jeugdploeg werken, namelijk de kadetten (U15).


2016 - 2017 :Dit is het jaar dat ZVC Geleeg Leopoldsburg terug aantreed in 3de nationale.

Stig Vangeel zal trainer worden van deze ploeg. We hebben verschillende nieuwe spelers aangeworven, maar onze trouwe keeper Davy Trippaers zal ons team nog steeds vervoegen. Ook hebben we er 3 spelers bij die uit onze eigen jeugd zijn doorgegroeid naar de het eerste elftal. Zo zijn we na een paar seizoenen toch terug in de nationale reeks beland en hopen we er een sportief seizoen van te maken.

Daarnaast zullen er dit seizoen 2 jeugdploegen starten aan de competitie : 1 scholierenploeg (U17) en 1 kadettenploeg (U14).

2015 - 2016 : De reeksindeling van het nieuwe seizoen oogt mooi met enkele mooie tegenstanders en oude bekende. De ploeg werd op enkele plaatsen versterkt en de ‘oudgedienden’ werden behouden. Verder wordt gekozen om de eigen jeugd (U17 + U16) ook regelmatig een kans te geven om door te groeien naar de 1e ploeg. Maar met 3 mannen jonger dan 19 jaar met intussen hun 3e jaar als basisspelers in het 1e elftal, is het toch mooi dat deze ook al bij de ervaren mannen gaan horen.
Naast een eerste ploeg in 3e provivinciale A, zal ZVC Geleeg Leopoldsburg ook aantreden met 2 scholierenploegen (U 17 + U 16), 1 kadettenploegen (U 14) en een miniemenploeg (U 13).
Het kampioenschap 2015 - 2016 zal eind mei afgelopen zijn.
De jeugd speelt soms 3 keer tegen dezelfde tegenstander en andere spelen dan weer eindrondes.

2014 - 2015 : Het bestuur van Leopoldsburg heeft beslist om over te gaan naar de 2e provinciale reeksen in Limburg. De overstap van 4e provinciale naar 2e provinciale heeft vooral te maken met het feit dat de spelers vrij jong zijn en voetballend beter tot hun recht zouden komen. Er zijn enkele spelers die overgekomen zijn van de U 17 naar het 1e elftal en deze hebben al bewezen wat de club al wist: namelijk met deze jongeren wil de club verder bouwen aan een ploeg die nog jaren kan meedraaien.
Naast een eerste ploeg in 2e provivinciale A, zal ZVC Geleeg Leopoldsburg ook aantreden met een scholierenploeg (U 17), een kadettenploegen (U 15 ) en een miniemenploeg (U 13).
Het ultra-jonge ploegje staat onderaan het klassement, maar verdapperde zienderogen op het einde van het seizoen. Spijtig dat we na 1 seizoen 2e provinciale al degradeerde naar 3e provinciale. Zeker als je kijkt dat de gemiddelde leeftijd in ons 1e elftal regelmatig onder de 20 jaar daalde. Onze 1e ploeg kende tal van tegenslagen en verloor vooral in de 1e competitiehelft net te veel met 1 doelpunt verschil om het behoud in 2e provinciale te verzekeren.
De U 15 mochten zich, voor het eerst in de geschiedenis van de club, bekronen tot kampioenen van Limburg! Dit is echt wel een opsteker voor de toekomst en een teken dat onze jeugdwerking héél mooi werk levert.
De rangschikking van de U 13 was minder maar voor volgend jaar heeft het bestuur besloten om hier een trainerswissel door te voeren die volgens ons voor een totale ommekeer moet zorgen.
De U 17 hadden een mooi parcours afgelegd en werden uiteindelijk verdienstelijk 3e. Ze hadden lang zicht op het kampioenschap maar moesten uiteindelijk de duimen leggen en strandde op 3 punten van de kampioen. Sommige U 17-spelers hebben al de weg gevonden naar het A team. Dat is ook de bedoeling van de U 17. Topschutter was Robin Oyen met 23 doelpunten.
Het A Team eindigde voorlaatste van de reeks, net 2 punten te kort om het behoud in 2e provinciale te verzekeren. Topschutter werd Arne Gielen.
Volgend seizoen speelt het A team in 3e provinciale.


2013 - 2014 : Het bestuur van Leopoldsburg heeft beslist uit de nationale reeksen van de KBVB te stappen en over te gaan naar de provinciale reeksen in Limburg. Verstandig besluit.
Naast een eerste ploeg in 4 de provivinciale A, zal ZVC Geleeg Leopoldsburg - de nieuwe naam - ook aantreden met een scholierenploeg (U 17), twee kadettenploegen (U 15 A en  U 15 B) en een miniemenploeg (U 13). De verjonging is dus een feit. 
Het kampioenschap 2013 - 2014 zal eind mei afgelopen zijn.
Dat van de U 13 is reeds gedaan. Het ultra-nieuwe ploegje staat onderaan het klassement, maar verdapperde zienderogen op het einde van het seizoen. Er zit zeker toekomst in.
Het klassement van de U 15 A oogt niet bijzonder mooi (7de op 9 ploegen), maar het feit dat de ploeg de finale speelde van de beker van Limburg, is wel een opsteker voor de toekomst. Deze finale verloor het van topploeg Panna Bilzen A, op strafschoppen :  3 - 3 (pen. 4 - 5)
De rangschikking van de U 15 B oogt wel fraai. Een stevige derde plaats is de bekroning van een heel goed seizoen.
De U 17 speelden een goede tweede periode voor de 5 zwakste ploegen van de reeks. Sommige U 17-spelers hebben al de weg gevonden naar het A team. Dat is ook de bedoeling van de U 17.
Topschutter was Laurens De Weerdt met 7 + 4 = 11 doelpunten.
Het A Team eindigt in de middenmoot van de reeks. Topschutter werd Karaca met 22 doelpunten.
Volgend seizoen speelt het A team in 2de provinciale met het van Pibo Tongeren overgenomen stamnummer.

2012-2013 : Er wordt dit seizoen gestart met 4 ploegen: een A team, beloften, U 15 ook kadetten genoemd en U 13 of miniemen.
Bij het A team zijn Nico Bijloos, Mike Verheyen en Brecht Cosemans er niet meer bij, terwijl Ian Fory, Lennert Thoelen en Mojtaba Alavi zijn bijgekomen. Aan de vertrekkers zeggen wij dank voor de sportiviteit. Aan coach Bart Schapmans wensen wij succes toe bij zijn nieuwe ploeg Noorderwijk.
De nieuwkomers heten wij hartelijk welkom; wij wensen hen heel veel sportief
genot en schitterende resultaten toe bij ZVC Leopoldsburg.
De nieuwe coach van ZVC,Tim Vergauwen, is een voormalige internationaal die bij de elite potten brak. Wij wensen hem enorme genoegdoening in zijn belangrijke taak en alle succes met de Kampse ploeg.
Na de tegenvallende resultaten bij het begin van de competitie werd good old Nico Byloos terug naar de oude stal geroepen. Wij wensen hem hier veel speelgenot. Daartegenover werd Mojtaba Alavi in onderling overleg uit de spelerskern genomen.
Begin november werd de samenwerking tussen ZVC en Tim Vergauwen stopgezet. Jan Aerts, coach van de beloften, neemt voorlopig de functie waar van coach van de eerste ploeg.
Bart Goessens werd door het bestuur gevraagd om de functie van speler-coach van het A-team waar te nemen; hij ontlast zodoende Jan Aerts, die al coach is van de beloften, van deze opdracht.

 

2011 - 2012 : start in 2de nationale B van de KBVB met een A Team en een beloftenploeg.
Walter Apers, terug van weggeweest en nog niet zo lang geleden gewaardeerd besuurslid van ZVC, heeft de functie van keeperstrainer op zich genomen. Hartelijk welkom!
Brecht Cosemans is de laatste aanwinst van het A team. Welkom en succes toegwenst in de Kampse ploeg.
Het A team sloot de heenronde af bovenaan het klassement; het heeft zijn entree in 2de nationale niet gemist. Het is in zijn reeks een te duchten tegenstander. Coach Schapmans heeft een stevig team in handen.
De beloftenploeg heeft de verwachtingen overtroffen; hij is geslaagd in zijn debuut. Met 4 overwinningen en 1 gelijkspel op 10 wedstrijden en een rangschikking in de middenmoot, verdienen de beloften samen met hun coach , Jan Aerts, en hun ploegverantwoordelijke, Philippe Van Beeck, een dikke pluim.

Het A team eindigde de competitie op een schitterende tweede plaats na een epische strijd om de titel, op de laatse competitiedag, tegen de latere kampioen Ougrée. Tot op 7 minuten van het eindsignaal was Leopoldsburg nog virtueel kampioen.
De beloften deden het goed voor hun eerste seizoen. Zij eindigden op kop van de tweede kolom van het klassement; van hun 20 wedstrijden wonnen ze er 7 en speelden 2 maal gelijk. Voor beginners is dat een zeer behoorlijk resultaat

2010 - 2011: start in 3de nationale B van de KBVB. Van bij de start worden de verwachtingen overtroffen.
Helaas verlaten twee gevestigde waarden het bestuur: Fred Hermans (lid sedert 1979 en jarenlang gerechtigd correspondent) en Lou Roosen (lid sedert 1988 en jarenlang sportief verantwoordelijke) treden er om persoonlijke redenen uit.
Intussen heeft ZVC zich versterkt met bestuurslid Eddy Conard.
Philip van Beeck wordt aangetrokken om als jeugdcoördinator te fungeren, met het oog op de vorming van een  beloftenploeg.
Naar volgend seizoen toe heeft de eerste ploeg zich gevoelig versterkt met Bart Goessens (F. Hasselt, 1 Nat.) en Gianni Di Giambatista (Heusden-Zolder, 2 Nat.)
Na de glansrijke overwinning tegen 2de nationaler RSC Koersel (5 - 1) in de 1/16 finale van de Beker van Limburg, wordt Leopoldsburg eruit gewipt in de 1/8 finale tegen 2de provincialer La Baracca Lindeman (2 - 3).
Leopoldsburg heeft de titel in 3de nationale B bemachtigd. Het won de competitie met 10 punten voorsprong op de tweede: Grâce-Hollogne. Van de 22 wedstrijden won het er 18, speelde tweemaal gelijk en verloor slechts tweemaal. Het scoorde 165 doelpunten, d.w.z. 7 à 8 goals per wedstrijd. Topschutter werd Kurt Vermeiren met 57 treffers; hij scoorde ook nog 9 doelpunten in bekerwedstrijden. Totaal dus: 66
Volgend seizoen komt de versterkte ploeg uit in 2de nationale; voor die afdeling had ZVC de licentie al een tijdje geleden op zak.

 

2009 - 2010 : ZVC Leopoldsburg eindigt 7de in het eindklassement. Vooral naar het einde van de competitie toe geraakt de ploeg in het sukkelstraatje. Het einde van de BZVB- periode is nabij. Financieel wordt de instandhouding van de club in eerste nationale een risicovolle onderneming. Dat financieel aspect en de nasleep van de wedstrijd Leopoldsburg - Hoboken, doen het bestuur besluiten om uit de BZVB te stappen. Inderdaad, de wedstrijd Leopoldsburg - Hoboken, de daarbij horende abominabele leiding en de latere onredelijke strafmaat die de Bond aan drie Kampse spelers oplegt, vormden de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen...
Topschutter in de reguliere competitie werd Davy Peeters met 24 doelpunten; hij scoorde ook 7 goals in de Beker van Limburg.
Leopoldsburg plaatste zich voor de finale van de Beker van Limburg (BZVB), maar verkoos, gezien zijn overgang naar de KBVB, deze finale niet te betwisten.

2008 - 2009: in de play-offs, waarvoor ZVC zich voor de tweede keer op rij plaatst, wordt het uitgeschakeld door Koersel. ZVC Leopoldsburg wint het grootste aantal wedstrijden (18/24) van de reeks. Procentsgewijs behaalt het ook meer punten dan vorig seizoen en het doelpuntensaldo is ook net iets groter.
Leopoldsburg wint ook de Beker van Limburg. Topschutter in de reguliere competitie was Tim Dewit met 31 goals. Algemeen topschutter - competitie en bekers samen - was Timmy Brepoels met 38 treffers.

2007 - 2008 :  in zijn 2de seizoen in 1ste nationale wordt ZVC herfstkampioen met 24 punten op 30, voor FTS Antwerpen, GS Hoboken en AC Jette.
ZVC Leopoldsburg staat tot het einde van de reguliere competitie op kop van het klassement en wint de competitie voor Schepdaal, Antwerpen en Hoboken. In de play-offs wordt het uitgeschakeld door Hoboken.

2006 - 2007: 1ste Nat. 5de plaats, valt net buiten de play-offs.
In zijn 1ste seizoen in 1ste nationale kent ZVC een relatief slechte start, maar krijgt, door een daarop volgende schitterende reeks, lange tijd uitzicht op een ticket voor de play-offS. Leopoldsburg eindigt uiteindelijk op een zeer verdienstelijke 5de plaats.

2005 - 2006 : kampioen 2de Nat. C. De fusieploeg start heel sterk in de BZVB in de 2de nationale C. Van de 13 thuiswedstrijden wint hij er 11 en speelt 1 keer gelijk; van de 13 uitwedstrijden wint hij er 8 en speelt 2 maal gelijk. Met 41 punten op 52 en 138 doelpunten voor en 66 tegen, wordt ZVC Leopoldsburg onbetwistbaar kampioen.

De periode KBVB (1992 - 2005) :

1992: 2de nationale B: kampioen en overgang naar de KBVB, 1ste nationale· In de periode KBVB (1992 - 2005) wordt ZVC Geleeg wat men noemt een "liftploeg", d.w.z. dalen, dan weer stijgen om vervolgens weer te dalen...
1992 tot 1995: de ploeg breekt geen potten in 1ste nationale.
1995: degradatie. Maar in zijn 1ste seizoen in 2de nationale B, speelt de ploeg al de eindronde voor promotie; in die eindronde verliest hij van Denderleeuw in de strafschoppenepiloog.
1998: door een herstructurering van de reeksen komt ZVC toch in 1ste nationale B.
1999: men zal via een eindronde de ploegen aanduiden die het volgende seizoen in de enige 1ste nationale mogen aantreden; Geleeg wint de finale van Bocholt en staat weer in 1ste.
2000: terug naar 2de nationale B.
2001 - 2002: kampioen en terug naar 1ste nationale. Geleeg verliest slechts EEN match op heel het seizoen. In datzelfde seizoen betwist 't Geleeg de finale voor de Beker van België, in het BLOSO complex te Herentals; het verliest deze finale tegen Gilly, een toenmalige topploeg uit de 1ste klasse.
2003: degradatie naar 2de nationale B.
2005: 2de nationale B: 6de, fusie met Gentle en overgang naar de BZVB.

De mannen die er vanaf het prille begin bij waren om de club te besturen en er voor de nodige fondsen en het spelersmateriaal te zorgen, d.w.z. vanaf juni 1979, waren: Jos Plessers (voorzitter), Hugo Boonen (secretaris), Raymond Verbeeck (penningmeester) en de leden: Erik Boonen, Ludo Boonen, Joseph Aerts, Guido Tielen, Piet Reynders, Johan Moors en Fred Hermans.
In de huidige bestuursraad blijft daar alleen Hugo Boonen van over. Later kwamen daar bij: Lou Roosen (1988) jarenlang verantwoordelijke sportief beleid tot hij in 2010 de club verlaat, Peter De Block (1996) thans voorzitter en Jan Aerts (2001) thans secretaris. Louis Claes, secretaris van 1992 tot 1995, volgde Jos Plessers op als voorzitter; hij is thans erevoorzitter. Raymond Vandermeeren, nog altijd actief in de club, werd lid in 1997.

(Met dank aan Fred Hermans)

GENTLE LEOPOLDSBURG

Onder de naam Mini Paars-Wit start de Kampse ploeg in de 4de provinciale H van de KBVB. Wij schrijven 1995. Luc Conard is voorzitter, Peter Drieskens secretaris/gerechtigd correspondent en Jacky Pirotte neemt de coaching op zich. Een gezicht dat wij later zullen herkennen in het verdere Kampse zaalvoetbalgebeuren is speler Walter Apers.
Het draait goed in de nieuwe club:
1998: kampioen in 4de provinciale H.
1999: de titel in 3de provinciale A. De naam van de club wordt gewijzigd in: Gentle Leopoldsburg. Conard en Drieskens wisselen van functie, Walter Apers wordt schatbewaarder en Ronny Hermans moet, als coach, het nieuwe Gentle naar hogere regionen loodsen.
2002: Gentle kroont zich tot kampioen in 2de provinciale B.
Op slag wordt Daniel Vanhamel, oud-speler van ZVC Geleeg, binnengehaald als trainer. Het werpt direct vruchten af:
2003: kampioen 1ste provinciale.
2004: om in het goede ritme te blijven, viert men de titel in 4de nationale.
2005: in 3de nationale,staat Gentle weer op het podium: 3de.

En dan beginnen er zich zowel voor ZVC Geleeg als voor Gentle - beide nog in de KBVB - problemen te stellen naar de toekomst toe. Inderdaad, naar schatting zal Leopoldsburg op korte termijn twee clubs in 2de nationale tellen. En dat voor een relatief klein, niet-stedelijk gebied met weinig industrie. Dus sponsors aantrekken wordt moeilijker. Ook de vernieuwde bugettaire belasting die de KBVB doorvoert, noopt de clubs naar een rationele oplossing te zoeken. Er blijkt maar een goede oplossing voor het probleem te bestaan: fusie en overgang naar de BZVB. Daar begint dan het succesverhaal van fusieploeg ZVC Leopoldsburg.

Van de mannen die vanaf het begin een bestuursfunctie waarnamen, zijn er vandaag nog bij: Walter Apers (penningmeester) en Luc Conard, die de ontslagnemende Ronny Hermans, als ondervoorzitter opvolgt.

(Met dank aan Walter Apers)

 

 De periode in de BZVV (1979 - 1991)

 1979 - 1988: Geleeg neemt tweemaal op rij, als nieuweling in 3 provinciale B, deel aan de eindronde. De 2de keer is de goede: in 1981 overgang naar 2de provinciale A.
1983: kampioen in 2de provinciale en promotie naar 1ste provinciale. Daar wordt het dan 6 jaar bengelen tussen de 7de en de 12de plaats tot in 1989.
1989: in dat jaar wordt de ploeg kampioen in 1ste provinciale en krijgt hij een ticket voor de nationale reeksen.
1990: 3de nationale B: meteen kampioen.
1991: 2de nationale B: 2de.